Havermout wordt beschouwd als een van de gezondste voedingsmiddelen ter wereld. Het wordt al honderden jaren verbouwd en wordt verkregen uit gepelde gierstzaden. Het onderscheidt zich door de hoogste concentratie van B-vitamines (B1, B2, B6) en ijzer en koper.
Havermout heeft ook geneeskrachtige eigenschappen, is licht verteerbaar en veroorzaakt geen allergieën, omdat het geen gluten bevat, waardoor het kan worden gegeten door mensen met coeliakie. Het heeft antivirale eigenschappen en vermindert ontstekingen van de slijmvliezen. Het bevat silicium, wat gunstig is voor de conditie van onze huid, haar en nagels.
Gierst is gemaakt van gierst. Het helpt de verzuring van het lichaam tegen te gaan, versterkt de immuniteit en is voedzaam en gemakkelijk verteerbaar. Van nature is het glutenvrij. Een groot voordeel is het hoge gehalte aan B-vitamines, hematopoëtisch ijzer en koper. Het is een uitstekende bron van voedingsvezels en kalium, magnesium, calcium en natrium. Het biedt het lichaam gemakkelijk verteerbare eiwitten en complexe koolhydraten, die de basis vormen van een gezond dieet. Gierst heeft een antivirale en versterkende werking, helpt het zuur-base-evenwicht van het lichaam te herstellen. De B-groep en de vitamines van ijzer hebben hematopoëse. Gierst helpt ontstekingen in het lichaam te verminderen, werkt verwarmend, verbetert de stofwisseling, verhoogt de concentratie en het geheugen. Het hoge gehalte aan calcium- en siliciumverbindingen versterkt tanden en botten. - 4% bevat verzadigde vetzuren 0,4g - 2% van koolhydraten 72,1g - 28% inclusief suikers 0,8g - 1% van eiwit 10.